Το Μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος

Το μοναστήρι που βρίσκετε λίγα μέτρα έξω από το χωριό αποτελεί ενα μοναδικό μνημείο της περιοχής του Νότιου Ρεθύμνου.

Η ίδρυση της Μονής Αγίου Πνεύματος χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το πιθανότερο είναι ότι η ίδρυσή της ανάγεται κατά το τέλος της δευτερο βυζαντινής περιόδου (961-1204 μ.Χ.) ή κατά τα χρόνια της πρώιμης Ενετοκρατίας στην Κρήτη.

Λειτουργούσε ως αυτόνομη ενοριακή Μονή από την ίδρυσή της μέχρι την 15η Ιουνίου 1821, ημέρα που γνώρισε την τουρκική θηριωδία, καθώς Αμπαδιώτες Τούρκοι σε επέλαση τους σφαγίασαν τους μοναχούς και πυρπόλησαν το κτιριακό συγκρότημα. Υπήρξε, μάλιστα, η πρώτη Μονή, η οποία καταστράφηκε από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη.

Το 2011, μετά από σχεδόν 200 χρόνια, το μοναστήρι αποκτά και πάλι Ηγούμενο δίνοντας του ξανά ζωή.

Ίδρυση του Μοναστηριού

H πυρπόληση και καταστροφή του μοναστηριού από τους Τούρκους κατακτητές κατέστρεψαν και εξαφάνισαν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να μας δώσει πληροφορίες για την ίδρυση του. Ευτυχώς όμως έμειναν δύο σημαντικές πηγές…

Η μονή στα χρόνια της επανάστασης

Ήταν από τα μοναστήρια που διατηρήθηκαν, μετά από την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους. Ομως η επί αιώνες προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία ανακοπή κε βίαια «αρχομένου του 1821», με τη σφαγή «απαξαπάντων των μοναχών» και πυρπόληση των κτισμάτων της Μονής, μήτε του I. Ναού εξαιρουμένου.

Σχολή του Αγίου Πνεύματος

Από τη 15η Ιουνίου 1821, μέχρι το 1836, η Μονή Αγίου Πνεύματος παρέμεινε «άμορφος σωρός ερειπίων» και συνεπώς ακατοίκητη.

Στο μεταξύ συνέβηκαν δυο σημαντικές εξελίξεις. Η πρώτη αφορούσε την Επισκοπή Λάμπης, στην οποία ορίστηκε Επίσκοπος ο Νικόδημος Σουμπασάκης…

Διάφορα Ιστορικά στοιχεία

Αναφορές για τα χρόνια της Κρητικής Επανάστασης, της Κρητικής Πολιτείας, τι εστί «Ο νεότερος Κώδικας» και πολλές άλλες πληροφορίες σχετικά με την Ίστορία του Μοναστηριού.

Σήμερα : Η Ιερά Μονή του Αγ. Πνεύματος μετά από 200 χρόνια

Αναφορές για τα χρόνια της Κρητικής Επανάστασης, της Κρητικής Πολιτείας, τι εστί «Ο νεότερος Κώδικας» και πολλές άλλες πληροφορίες σχετικά με την Ίστορία του Μοναστηριού.

Φωτογραφίες της Μονής

Create a website or blog at WordPress.com