Προϊόντα

Από τα παλιά χρόνια μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες που το χωριό βρισκόταν σε ακμή, οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σ’ αυτό συνετέλεσαν το εύφορο έδαφος, οι επιφανειακές πηγές που άρδευαν την περιοχή, η δασωμένη ορεινή περιοχή και το οροπέδιο Γιους Κάμπος. Κάποιες οικογένειες ασχολούνταν συστηματικά με την κτηνοτροφία (πρόβατα, κατσίκες) που τα έβοσκαν στις ορεινές περιοχές του χωριού. Οι περισσότεροι, όμως, κάτοικοι είχαν οικόσιτα ζώα που τα χρησιμοποιούσαν για τις διάφορες δουλείες τους (όργωμα, αλώνισμα, μέσα μεταφοράς), αλλά και για να παίρνουν απ’ αυτά κτηνοτροφικά προϊόντα για τις ανάγκες τους (κρέας, γάλα, μαλλί κλπ.). Γι’ αυτό εξέτρεφαν στους στάβλους τους αγελάδες, γαϊδούρια, άλογα, πρόβατα, κατσίκες, χοίρους, κότες κλπ.

Γεωργικά Προϊόντα

– Λάδι : Από τα βασικότερα προϊόντα Οι περισσότερες ελιές της περιοχής ήταν χοντρολιές και η συλλογή του καρπού γινόταν με το χέρι, ενώ τώρα πολλά δέντρα αντικαθίστανται από άλλες ποικιλίες, τσουνάτες ή κορωνέικες.

– Δημητριακά : Κυρίως σιτηρά που τα καλλιεργούσαν και τα επεξεργάζονταν με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

– Όσπρια : κουκιά, φασόλια, φακές, φάβα

– Κηπευτικά : Μικροί κήποι για τις οικογενειακές ανάγκες σε λαχανικά διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη του χωριού. Καλλιεργούνται όμως και σε μεγαλύτερη ποσότητα για το εμπόριο άνυδρα λαχανικά αρίστης ποιότητας, κυρίως φασόλια, στο οροπέδιο Γιους Κάμπος.

– Αμπέλια : Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, αλλά για το περίφημο κόκκινο κισσανό κρασί καλλιεργείται το λιάτικο σταφύλι.

– Δενδροκομία : Κάθε λογής φρούτα.

Προϊόντα που δεν υπάρχουν σήμερα

– Μετάξι : Η καλλιέργεια του και η επεξεργασία του γινόταν μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

– Λινάρι : Το καλλιεργούσαν και έφτιαχναν απ’ αυτό λινά υφάσματα.

Create a website or blog at WordPress.com