Αξιοθέατα του Χωριού

Η πλατεία
Η πλατεία απολαμβάνει την σκιά δύο τεράστιων πλατάνων που προσφέρουν μόνιμα δροσιά. Με σαγηνευτική θέα προς το βουνό Σιδέρωτα και τα χωριά του, η πλατεία αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρήτερη περιοχή.
Η παλιά Βρύση
Η βρύση Βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού.
Αυτό που την κάνει τόσο σημαντική και μοναδική είναι οι σκαλιστές παραστάσεις και τα σύμβολα που έχει τα οποία είναι χαρακτηριστικά δύο διαφορετικών θρησκειών, της Ορθοδοξίας αλλά και του Ισλάμ.
Αυτό είναι το πραγματικά πρωτότυπο, το ότι στο ίδιο έργο πάνω συναντάμε ένα ιδιότυπο γεφύρωμα δύο τόσο διαφορετικών κόσμων. Συγκεκριμένα την κρήνη στολίζουν δύο ίσια και ψηλά κυπαρίσσια που είναι τα ιερά δέντρα των Μουσουλμάνων και συμβολίζουν τον παράδεισο όπου πάντα ρέει το κρύο νερό όπως ακριβώς και στην πηγή στον Κισσό. Μαζί με τα δύο κυπαρίσσια τη βρύση στολίζει η Άμπελος το ιερό κλήμα που συμβολίζει την εκκλησία του Χριστού αλλά και δύο δικέφαλοι αετοί που είναι το κυρίαρχο σύμβολο της Ορθοδοξίας και του κόσμου που άφησε πίσω του σαν κληρονομιά το Βυζάντιο που απλωνόταν σε δύση και ανατολή. Στην κάτω πλευρά επίσης συναντάμε δύο κεφαλές από δράκους, ένα από τα πλέον γνώριμα της ιδιότροπης τέχνης που άνθισε στην Κρήτη όπου ο δράκος έγινε χριστιανικό σύμβολο και στόλιζε τα περισσότερα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Κρήτης.


Το Δάσος Βατολάκκων
Σε έκταση 600 περίπου στρεμμάτων, δημιουργήθηκε το 1985 από την Διεύθυνση Δασών Νομού Ρεθύμνης, ένα θαυμάσιο δάσος σε παραχωρηθείσα από την τότε Κοινότητα Κισσού έκταση. Η ποικιλία της χλωρίδας είναι μεγάλη, τόσο στα είδη των δένδρων που φυτεύτηκαν (Πεύκα, Κυπαρίσσια, Ακακίες κλπ.), όσο και στα αυτοφυή ( Πρυνάρια, Αγριελιές και κάθε λογής θάμνοι και βότανα).
Το σχολείο
Το Δημοτικό Σχολείο λειτουργούσε στην Μονή Αγίου Πνεύματος από το 1899-00 και εξυπηρετούσε τα χωριά Κισσός – Κενροχώρι – Πλατανές.
Τα σχολικά έτη 1929-30 και 1933-34 άνοιξαν τα σχολεία του Κεντροχωρίου και του Πλατανέ και έμειναν μόνο τα παιδιά του Κισσού μέχρι το 1947. Τότε το Δημοτικό Σχολείο μεταφέρθηκε στον Κισσό στο καινούριο κτίριο και λειτουργούσε συνεχώς ως μονοθέσιο εκτός από το σχολικό έτος 1970-71 που λειτούργησε ως διθέσιο.
Το Σχολείο έκλεισε οριστικά το έτος 1991-92 και οι μαθητές από τότε μεταφέρονται στο Σπήλι.
Στις 6 αυγούστου του 2010 έγιναν τα εγκαίνια του πλέον πρώην σχολείου καθώς έγινε ανακαίνιση αυτού με σκοπό την στέγαση του πολιτιστικού συλλόγου.
Το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση:
- του κτιρίου του σχολείου εσωτερικά και εξωτερικά.
- του περιβάλλοντος χώρου με δεντροφύτευση και γκαζόν , κατέβασμα νερού από τα Φελούρια μέσω νέας δεξαμενής 10 κυβικών ,με δίκτυο μέσω του νέου δρόμου.


Γιους καμπος
Βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του Όρους Κέντρος μεταξύ των χωριών Σπηλίου, Κισσού και Γερακάρι, με καλές οδικές προσβάσεις και από τα τρία χωριά. Έχει υψόμετρο περίπου 750 μέτρα. Θεωρείται παράδεισος για τους βοτανολόγους, το επισκέπτονται από πολλές χώρες για να μελετήσουν την πλούσια χλωρίδα του, και ιδιαίτερα τα πολλά είδη ορχιδέας που ευδοκιμούν. Επίσης, φύεται ένα από τα ελάχιστα είδη αυτοφυούς τουλίπας στην Κρήτη, και συγκεκριμένα η εντυπωσιακή κόκκινη τουλίπα Tulipa Doerfleri .
Το οροπέδιο είναι ένα από τα πιο παραγωγικά μέρη του νησιού μας. Ακόμα και σήμερα καλλιεργούνται ποικίλα δημητριακά. Ξακουστό, όμως, είναι στην Κρήτη για την παραγωγή άνυδρων κηπευτικών όψιμης περιόδου. Στο οροπέδιο υπάρχει μία καταπληκτική τοποθεσία. Είναι η πηγή του Αγίου Ιωάννη με το κρυσταλλένιο νερό, τα τεράστια πλατάνια και το γραφικό εκκλησάκι. Η θέα προς το οροπέδιο είναι μοναδική.
Φαράγγι του Κισσού
Ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια, αν και μικρό, το Κισσανό φαράγγι κοντά στην είσοδο του έχει το τεχνητό πευκόδασος των Βατόλακκων. Περπατώντας μέσα στο φαράγγι από το σημείο που περνάει ο δρόμος, δεσπόζει ο μεγάλος κόκκινος βράχος με πολλές σπηλιές, στις οποίες φωλιάζουν πολλά αρπακτικά πτηνά, όπως γύπες, γεράκια και όρνια. Οι ντόπιοι ονομάζουν το Κισσανό φαράγγι και φαράγγι του Κόκκινου Δέτη, αφού δέτης στα κρητικά σημαίνει βράχος. Το φαράγγι εκτός της χαμηλής βλάστησης, στο εσωτερικό του σχηματίζονται και μικροί καταρράκτες, καθιστώντας το ιδανικό για αναρρίχηση.

